Potopis: Burma-Myanmar

20.00
Dvorni bar

Vljudno vabljeni na predstavitev potopisa skritega azijskega bisera, ki se zaradi še vedno negotovih varnostno-političnih razmer v nekaterih delih države in zaskrbljujočih novic o ravnanju s pripadniki muslimanske manjšine v pokrajini Rakhine, le počasi umešča na turistični zemljevid sveta. Gre za izjemno raznoliko državo, v kateri naj bi prebivalo kar 135 etničnih skupin, med katerimi prevladujejo budisti in pripadniki kulture Bamarjev.

Njena najbolj prepoznavna predstavnica je Aung San Su Či, Nobelova nagrajenka za mir, ki je postala simbol mirnega upora zoper vojaško oblast.

Na nekdanjo veličino, ko je bila ena najbogatejših držav na indokitajskem polotoku, spominjajo številne zgodovinske znamenitosti, ki so se uspele ohraniti skozi dolgoletno britansko kolonialno oblastjo. Čeprav so številni deli države še vedno težko ali nedostopni, pa preostali del omogoča nepozabno doživetje in vrnitev v preteklost, ki ga še ni načel množični turizem. Naj bo to jezero Inle z akrobatskim načinom ribarjenja, glavno mesto Yangon s številnimi kolonialnimi stavbami bivših gospodarjev in veličastno Švedagon pagodo, osrednjim romarskim središčem, ki naj bi bila zgrajena pred 2600 leti, Bagan s tisočerimi budističnimi templji, pagodami in samostani, treking potmi skozi veličastno naravo, ki jo marsikje že načenja želja po dobičku ali nedotaknjenimi plažami, ki jih obkrožajo tradicionalne vasice, kjer se je čas ustavil že pred desetletji.